tisdag 25 september 2012

Reformera Nationalekonomin (!!!) och annan Samhällsvetenskap

Statsvetenskap och Nationalekonomi är ämnen som behöver arbetas om från grunden, anser jag.

Med Demokrati utan Gränser kan vi propagera för lite mera allmän insikt om att Ekonomiska vetenskapen bör inriktas på att finna (demokratiska förmodligen, utan gränser) system som inte blindgör sig för utan som räknar med alla upptänkliga externa värden som är relevanta att beakta på marknader.

Vår oförmåga att stävja klimatförändringen mm beror på att det är en spelsituation. Individens, t.o.m landets, egen nyttomaximering leder till kollektiv katastrof.

Men antag att varje individ helst ser att alla andra blådårar lägger sådana band på sig själva att de inte bidrar till någon framtida försämring. Då skulle säkert skatter och annat styras därhän att individens nyttomaximering i stället leder till uthålligt (globalt) samhälle.

Ett demokratiskt system som direkt i anslutning till marknaden justerar villkoren för konsumtion och produktion anser jag är vad som behövs. Det blir en slags demokratiskt system som likt multinationella bolag inte känner några gränser.

Förmodligen skulle finanskriser se annorlunda ut i en sådan värld.

torsdag 20 september 2012

Varför är alternativ nödvändigtvis marginella?

Ska verkligen 'alternativ' vara bara marginella?
Det är en fråga som föreslås för diskussion på våra möten.

Vore det inte önskvärt att människor med ideellt motiverade initiativ, ofta s.k alternativmänniskor, ges mer resurser i samhället?

F.ö fortsätter vi som vanligt på vårt DuG-möte idag.

torsdag 13 september 2012

Få ett mail när det finns nya blogginlägg.

Vet ni att man kan få ett mail varje gång ett nytt inlägg skrivs?

Följ intressanta bloggar på http://www.bloglovin.com

Forumets vara eller inte vara

Intresset för internetforumet har varit minst sagt svalt. Kanske räcker bloggen som bas för kommunikation mellan mötena.
Ska vi lägga ner forumet?
Vi pratade om alternativa sätt att påverka och ge mänskor nya möjligheter att påverka. I Bogota anställde borgmästaren mimare för att häckla dem som bröt mot trafikregler. Allmänheten fick även kort så att de kunde belöna goda handlingar med en signal: "Tummen upp". Och det blev stora förändringar!


How Bogota's Mayor Used 'Traffic Mimes' to Fight... by FORAtv

Demokrati utan Gränser

Hur kan, eller vill, vi se framtidens samhälle?

Vi brukar samlas torsdagar kl 16-18/19 här i Cafélokalen, alternativt i Ateljén eller i Datastugan för att diskutera lite filosofiskt vad som Demokrati utan Gränser skulle innebära.

Det är framför allt en diskussionscirkel där vi låter våra olika synsätt komma till tals, bli förtydligade och, ibland, bemötta.

Vi har även fika alla gånger.

Nu i höst presenterar vi en serie biblioteksböcker på temat demokrati (hylla Dg) för varandra.

Vi kommer även att kunna se filmsnuttar på Internet om klimat, energi, mm, och vilken roll demokrati kan spela för det framtida samhälle som kommer möta dessa utmaningar.

Ni är alla hjärtligt välkomna.

DuG-gruppen

onsdag 12 september 2012

DuG var för bra, vi fortsätter

Hej
Jag hoppas att många kommer i morgon till vårt demokratidiskussionsmöte.

Det var inte populärt att sluta ha våra möten, så i stället fortätter vi kanske lite mer organiserat. Tills vidare som vanligt torsdagar 16-18/19.

Numera har vi en anslagstavla i cafélokalen på kortsidan av en bokhylla bakom pianot. Vi har även en bokhylla ovanför datorerna i förrummet till rekvisitarummet på mellanvåningen. Snart kommer vi att ha takhyllor för projektorer i cafélokalen och i ateljén, fast tills dess får vi nöja oss med den provisoriska anordningen i datastugan.

Vi ska då tillsammans kunna se filmsnuttar från Internet. Redan nu, eftersom jag börjat gå en distanskurs vid Cemus, kan vi ha förslag på att lyssna på offentliga föreläsningar på temat klimat, energi och samhällsutveckling.

En pärm kommer att finnas lätt tillgänglig troligen vid anslagstavlan för att lätt kunna redovisa vår verksamhet och minnas vad vi diskuterat eller tänker diskutera.

Vi behöver hjälpas åt att formulera vår tankesmedja som projekt med lite större ambitioner än att bara samlas för sitta och slöprata. Studiefrämjandet har behjälpligt gett oss 5 st länkar till ställen där man kan ansöka om sådana projektpengar.

Vi har även haft besök av en journalist som skrivit ett utkast till en artikel om oss. Vi har nu möjlighet att kommentera och eventuellt arbeta färdigt den artikeln.

För redovisning och dokumentation är vi i akut behov av sekreterare, - får väl hoppas då att den nya ordningen med lätt tillgänglig pärm kommer att underlätta detta.

torsdag 6 september 2012

Participatory Economics, kl 19, får ersätta DuG-mötet

Vårt DuG-möte i eftermiddag blir tyvärr inte organiserat pga dubbelbokningar.

Kanske ses några i alla fall.

Hur som helst så erbjuds ett förmodligen bättre alternativ just i kväll, kl 19:

För den debattsugne kan måhända detta möte ikväll vara en värdig ersättning för DuG-mötet:

(klippt ut facebook:)
Hahnel är ekonomiprofessor vid Portland State University. Han förespråkar en samhällsmodell vid namn Parecon, Participatory economics (deltagarekonomi), som han menar är ett överlägset alternativ till dagens marknadsekonomi. Han har bland annat skrivit boken Economic Justice and Democracy, som kan rekommenderas varmt inför hans besök.

Arrangörer är Vänsterpartiet i Uppsala samt ABF.

Kungsgatan 45 (innergården), Uppsala, Sweden

onsdag 5 september 2012

Hälsokost åt hunden, E-mat åt husse.


I somras vid ett av våra möten fick vi en tankeväckande historia presenterad. Jag sk försöka återberätta den här, och hoppas att jag ger den rättvisa.

Jag tycker att denna historia på ett mycket kärnfullt sätt åskådliggör poängen med det nya som Demokrati utan Gränser har att komma med. Den visar ju på en mycket intressant paradox som verkligen behöver analyseras.

Historien handlar om en matproducent som erbjöd oförgiftad, hälsosam mat åt hundar och mat med en massa tillsatser åt människor. 

Är historien verklig? Jag tycker det känns som att den kan vara det.

En matproducent hade alltså två versioner av samma produkt, en för hundar och en för människor. Den som var för människor hade 'förbättrats' på många sätt genom att tillsatser gav produkten kraftigt förstärkta goda egenskaper såsom väsentligt ökad hållbarhet, förhöjd smak och arom, sötare, mera lättuggad, etc, allt för att öka kundnöjdhet och försäljning av produkten. Den versionen som var för hundar hade inga sådana tillsatser utan var helt i sin naturliga form, på sätt och vis billigare och enklare då.

En dag kom en en aning misstänksam kund som reflekterade över detta och frågade 'varför hälsokost säljs till hundar medan människor får skräpmat?'.  /Notera: ska vara 'säljs för hundar', kanske?, och/eller/respektive  'riktas till' människor. På det svarade krögaren att 'Hunden kan ju inte själv veta vad som är bra för den, men människor har förstånd så en sådan konsument kan läsa på förpackningen och kan därför förväntas välja det som är nyttigt för henne. Dvs: En mänsklig konsument kan själv ta ansvar för sin egen konsumtion och bör respekteras för det, hunden kan det inte - utan vi har ansvar för att den får hälsosam mat.'.

Men det är ju så att husse väljer att köpa åt sig själv det som ger henne mest njutning och åt hunden det som ger mest njutning åt husse. Det kan innebära t.ex sockrad mat åt husse som ger husse diabetes och rå oförstörd mat åt hunden som håller den frisk och stark. 'Krögaren' gör därför mest förtjänster/egen vinning genom att erbjuda sockrad (men onyttig) mat åt husse och billigare obearbetad (men nyttig) mat åt hunden.

'Är detta exempel på konsumentmakt?', kan man undra.

När jag hört historien ungefär så här långt så inflikade jag att hunden ju inte kunde själv bestämma över vad som erbjöds den. Det är husse som bestämmer vad hunden ska få för mat. Om hunden fick bestämma vad husse skulle få för mat så skulle nog även husse få hälsokost.

För att husse ändå skulle välja hälsokost åt sig själv, vilket husse kanske trots allt skulle vara ganska nöjd med, så fordras något system som lika automatiskt som den självstyrande marknaden lyfter fram andra kloka människors värderingar och låter sådana vara bestämmande för husses köpsituation. Alltså: husses köpvillkor bör bestämmas demokratiskt av det samhälleliga kollektivet.

Detta kan generaliseras: Vi behöver ett sådant reciprokt styrsystem för samhället även i stort. I demokratiska former bör vi alla få uttala oss om och även bestämma villkoren för hur vi tycker att alla andra bör bete sig.

Typ: 'Alla andra bör ges villkor sådana att de slutar flyga kors och tvärs över jorden, men jag själv bör få avstå från att begränsa mig'. Då, menar jag,  kan resultatet bli att (nästan(?)) varje individ upplever att det som är bäst för den är att välja annat än flyg för sina resor.

Fast mer närliggande är måhända situationer då vi väljer hur vi konsumerar mat och kultur. På vår studiecirkel kan vi gott behandla dessa enklare fall först, till att börja med. För tydlighets skull, och för att undvika konflikter som kan bero av att vår värld är alltför komplex för att man ska kunna förvänta att alla ser den på samma sätt.

Vi kan börja med att bit för bit, eller situation för situation, reciprociera (nytt ord?) en begränsad bit av tillvaron. Därigenom skapas erfarenhetsbaserade exempel som kan kopieras till analoga situationer och mångfaldigas, så småningom kanske generaliseras och upplevas som en snabbt verkande flodvåg som gör samhället mera uthålligt och sunt.

Idé: Demokrati utan Gränser som ett PROJEKT


Vi har också en tanke om att Demokrati utan Gränser ska vara som ett projekt, inte bara en studiecirkel eller förening. 
 
När jag anmälde för de andra igår att jag behövde studera och gå kurser för att föra idén om en 'demokrati utan gränser' framåt så kommenterades det så att det ju är ett projekt och jag är liksom en projektledare för det projektet. Jag gillade tanken och besökte genast Studiefrämjandet för att diskutera detta med dem.
 
Vid Studiefrämjandet upplyste de mig om att de har en person där som är kunnig i sådana frågor och som är vår  kontaktperson vid studiefrämjandet och att han är tillbaka den 17 september efter en längre tids pappaledighet. Vi kom överens om att jag borde bjuda in honom till något av våra möten för att diskutera hur vi etablerar Demokrati utan Gränser som ett projekt, - och söker pengar för denna verksamhet. I morgon på vårt möte önskar jag annonsera detta så att vi kan diskutera oss samman.
 
Vi bör då alltså även börja diskutera hur väl Demokrati utan Gränser kan beskrivas som ett projekt (som man kan söka pengar för).

Jag tycker att vi bör ha goda chanser att lyckas. Att formulera sådana mål tydligt kan nog också göra att verksamheten blir mer intressant.

Jag tycker det vore bra om vi i samband med dessa funderingar även kunde se till att dela på uppgifterna i lite högre utsträckning.

Med Vänlig Hälsning,
Gunnar

tisdag 4 september 2012

Att Twittra

Genom att använda Twitter kan man kan skicka meddelanden om maximalt 140 tecken till sig själv, vänner och bekanta, eller till hela världen om man så vill. Många politiker och enskilda medlemmar i organisationer håller kntakt med omvärlden genom att twittra. De skickar då väldigt korta meddelanden om vad som försiggår just där de är verksamma. De som prenumererar på dessa twitttermeddelanden blir då ständigt uppdaterade på vad som händer just där. Det kan vara t.ex vid Vatikanen, i Greenpeace, eller hos Carl Bildt (f.n i Etiopien).

Hur kommer man då igång?

Om man har en SmartPhone eller Ipad kan man starta genom att finna en APP som heter TWITTER.

Om man i stället använder vanlig dator kan man Googla efter Twitter. När man nått fram till Twittersiten är det bara att följa instruktionerna där. Man skriver in en's namn, en's egen epostadress, samt hittar på ett nytt lösenord för en's twitterprenumeration.

Sedan kan man ha t.ex en's hemsida, blogg, forum, Facebook-konto, Instagram, mm till länkat en's twitterkonto, och vice versa.

Tipsare och hjälp för att skriva detta inlägget var Michael Liliequist vid Mikaelskykan i Uppsala.

Möte om Bloggen och Forumet den 6 sept

På torsdag den 6 september kl 16-18 har Demokrati utan Gränser, DuG, ett möte med syfte att göra oss mer bekanta med hur vår blogg och vårt forum fungerar. Vi samlas i Datastugan på Valegården, Alsikegatan 6.

Sedan är det möjligt att vi gör uppehåll ett tag för studier, bl.a av de böcker vi presenterar för varandra men även för att förbereda projekt med it-stöd som kan vara nödvändiga för att verkligen komma med något helt nytt.

Därför blir vårt möte om bloggen (
www.demokratiutangranser.blogspot.com)  och forumet (http://demokratiutangranser.egetforum.se) speciellt viktiga då de ger oss möjlighet att ändå aktivt föra idé-diskussionerna framåt åtminstone där.

Förhoppningsvis återtas mötesverksamheten ganska snart då vi har någon person som blivit ledig som kan hantera förberedelser, inbjudningar, redovisningar mm.