måndag 14 september 2009

En 'intelligent' definition av demokrati

Intelligens har betydelse för hur väl demokrati fungerar

Efter att ha kollat lite på Mensa's hemsida och och upptäckt att de har intressanta samhälleliga perspektiv på hur intelligens bör förvaltas i samhället har jag blivit inspirerad till att försöka definiera demokrati så att vikten av kvalité i vad som görs demokratiskt får tydlig plats. Sålunda är:

Demokrati = /intelligent/ sätt att organisera massan av /intelligenta/ bedömningar som människor gör så att de gör mest möjliga uthålliga nytta för folket.

Här menar jag med notationen /*/ att " * " har relevans på alla dessa platser men att betoningen på de olika platserna kan varieras.

Kan f.ö /intelligent/ helt tas bort? Det torde väl ändå ligga något 'intelligent' i att man lyckas åstadkomma något som "gör mest möjliga uthålliga nytta"?

Håll i minnet att "Demokrati = Folkstyre" bör vara en gemensam nämnare för alla försök att definiera vad demokrati är.

Att ordet 'uthållig' finns med i definitionen gör att en syftning på helheten kan läsas in, t.ex på både nu levande och på kommande generationer, samt även för hela mänskligheten, för miljön och för naturen.

Jag tänker även att:

Då vi upptäckt att intelligens och demokrati är företeelser som på något djupt sätt hör samman så kanske vi bör erbjuda vår verksamhet som lekstuga för mensas medlemmar?

1 kommentar: