måndag 24 augusti 2009

Videokrati

En dokumentärfilm om tv:s roll i Italien beskriver bildens makt över människors sinnen och därmed över samhället, snarare än ord och fakta. Detta kallar man för "videocracy" vilket tillika är filmens namn.

Filmen av svensken Eric Gandini är en uppgörelse med Silvio Berlusconi och den italienska tv-kulturen. Den visas på filmfestivalen i Venedig i början av september. Se även UNT´s recention.

1 kommentar:

  1. Bildens makt är stor, men inte självklart i händerna på bondfångare. Jag vill erinra om Poalo Freire's alfabetiseringsprojekt i Brasilien under 60-talet. Då arbetade man med bilder för att finna det språk som människor talar om saker som berör dem. Det gjorde stor skillnad jämfört med att använda borgerliga ABC-böcker som bär med sig en kultur som är främmande och förtryckande för de fattiga i ett samhälle som Brasilien på den tiden.

    Dialogpedagogiken med utgångspunkt från bilder ur det egna livet kan vara ett verksamt sätt att skapa en djupare kritik av vardagslivet. Jag gjorde ett experiment på Socialt Forum i Uppsala 2005(?) när jag gjorde ett antal promenader med kameran i hand och lade upp dem som hemsidor. Till slut visade jag bilder och höll ett samtal under Social Forum.

    SvaraRadera