söndag 23 augusti 2009

Vardagsdemokrati

Nytt(?) begrepp: Vardagsdemokrati
Jämför boken: Vardagsdemokrati. Varför vi får de politiker vi förtjänar av Tom Bentley, Demos (Kurts tillägg. Läs mer i kommentaren nedan)


I den kreativa tankesmedja som vi skapat har synbarligen ännu ett centralt begrepp sett dagens ljus: "Vardagsdemokrati". Eva Killander lancerade det för mig och för Mats Söderlind häromdagen då vi sågs hemma hos Eva. Ingmar Lindén tog det nyligen ett steg vidare och kallade det för "trädgårdsdemokrati".


Eva exemplifierade med en typisk situation på Valegården: Hon planterar blommor och är ivrig att göra detta innan höstkylan sätter in. Men ska hon då be om lov eller över huvud taget tala om för alla andra vad hon gör? Hur ska detta skötas demokratiskt korrekt? Hur ska hon få veta vad andra tycker om hennes initiativ? Ska hon verkligen göra det helt själv, utan hjälp av andra ?


Det kan tyckas vara lämpligt då att åtminstone berätta för styrelsen om denna situation, men är det en garanti för att det fungerar bra?


PS När vi för några timmar sedan försökte hitta de omtalade blomorna så upptäckte vi att de var bortplockade.


Nåja, Livet är fullt av sådana lite trassliga situationer som man kan fundera över. Jag föreställer mig att en bok med titieln VARDAGSDEMOKRATI skulle kunna sälja i jätteupplagor.


Hur kan vi organisera höstens cirkelverksamhet för att få med denna sortens diskussioner ?


Viktigt är också att även i detta enkla sammanhang vara noga med vetenskaplig korrekthet och alltså referera korrekt till källor. Det kan ju tänkas att Eva plockat termen"vardagsdemokrati" någon stans ifrån, isf var? Från boken "Morgondagens Demokrati" som hon håller på att läsa fn, eller från kursen i "NonViolent Communication" eller annorstädes? Jag vill be Eva att skriva en kommentar med sådan information till detta inlägg.

2 kommentarer:

  1. Det är ett väldigt intressant och kreativt grepp att börja använda ett nytt ord. Ofta har man hämtat det någon stans ifrån, så att man med ordet kan hämta in ett nytt sammanhang.

    Google kan ge stöd för att förstå sammanhanget som nya begrepp redan utvecklat. Jag sökte på "Vardagsdemokrati" och fann att DuG ligger i toppen av en väldigt intressant träfflista.

    Här finns en intressant text som kan laddas ned eller läsas på datorn: "Vardagsdemokrati. Varför vi får de politiker vi förtjänar", av Tom Bentley och Demos

    Demos har en intressant policy för fri tillgång till texten som översatts av den svenska tankesmedjan Idé och tendens.

    På sidan sju finns en bra definition av begreppet:

    "Begreppet vardagsdemokrati låter oss omgestalta demokratin till dagens värld. Det är utövandet av självstyrelse genom det dagliga livets olika val, engagemang och kontakter. Vardagsdemokrati innebär att utsträcka både demokratisk makt och demokratisk
    ansvarighet till det dagliga livets inramning. Den vilar tungt på den medlande roll ska spelas av institutioner som symboliserar och representera gemensamma åtaganden – men den stimulerar samtidigt en vidare omfattning av dessa institutioner. Den betyder att människor aktivt kan skapa den värld i vilken de lever."

    SvaraRadera
  2. Angående det konkreta fallet så verkar något saknas på Valegården just nu. En fungerande praxis för att delegera ansvar och beslutsrätt.

    En trädgårdsgrupp som har ett eget ansvar för trädgården och som informerar och tar emot kommentarer i föreningens olika forum (till exempel anslagstavlor och möten)skulle kunna fungera som stöd för individuella initiativ.

    Den här typen av delegerande är ingår i en demokratisk praxis som behövs för att vi skall kunna utveckla demokratiska sätt att vara tillsammans. När det gnisslar i en förening kan man passa på att lägga märke till de sociala grundbehov som tillgodoses i den fungerande demokratin utan att märkas.

    SvaraRadera