måndag 27 april 2009

Varför vid Valegården ?

Det har ibland förslagits att våra möten skulle hållas på andra ställen än vid just Valegården, t.ex vid ABF, vid "miljöpuben" på hotell Upplandia, vid någon kyrka, Club ST, träffpunkt Portalen, Cemus, hemma, i en hyresgästlokal, etc. Denna diskussion vill vi hålla levande genom att skriva detta inlägg och därmed ge möjlighet för att skriva kommentarer till detta.

Föreningen Verkstan-rsmh som äger och förvaltar ägorna på Valegården har en tradition bakåt av att erbjuda plats för diverse fria initiativ och fritt tänkande. "Verkstan" är en medlemsorganisation i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, men är inte bara det: Föreningen Verkstan fanns innan den blev medlemsorganisation i något större Riksförbund. Grundkänslan är en vilja att vara kreativ och skapa något nytt. Miljömedvetenhet, hälsa och socialt engagemang, liksom även kulturell och innovativ verksamhet är kännetecknande.

Tidigare hyste föreningen t.ex en bod, Jordnära, för närpoducerad ekologiskt odlad hälsokost.

Det finns även tidigare bidrag till demokratidebatten, som resulterat t.ex i en bok: "Överens".

Några av oss som drar igång diskussionscirkeln och bloggen "Demokrati utan Gränser" har satsat mycket av våra liv på att göra Valegården med föreningen Verkstan till en intressant nydanande mötesplats.

Valegården erbjuder faktiskt en engagerande miljö, som kan ge lite annorlunda möjligheter. Här kan alla typer av människor blandas, och vars och ens förmåga får frihet att utveckla sig.

Vid varje mötesplats verkar finnas något slags förväntat, typiskt perspektiv. De kan märkas om man reflekterar en aning för varje föreslaget alternativ, t.ex bland de i listan ovan.

Vi vill pröva nya tankar om demokrati. Genom att välja rsmh-miljön som laboratorium för detta får vi tillfälle att se ett ganska stort spektrum av varierande bemötande som dessa mycket skiftande personligheter kan ha.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med om att Föreningen Verkstan kan beskrivas som en unik kulturell exprimentmiljö. För att fylla på listan vill jag nämna två spännande projekt.

    Kooperativ Cum Pane:Drömmen om ett bageri fanns redan innan Verkstan blev ett projekt inom föreningen Release. När föreningen skulle inrätta sig på Alsikegatan kom denna dröm att utvecklas i ett koopetarivprojekt, som engagerade människor i flera år. Vi hade massor av möten och många kontaketer med olika rörelser för kooperativ utveckling. Kooperativ Cum Pane kom att drivas under olika mer eller mindre innovativa former.

    Lokala Uppsala Pengar var ett annat projekt som gav oss inblickar i en rad ekonomiska utvecklingsmöjligheter och perspektiv på penningsystemet. Vi hade en egen valuta och kunde som Riksbanken dela ut LUP till medlemmarna i ett försök att stimulera ekonomin. Det ledde också till många funderingar kring arbetsbyte och ömsesidighejälp och penningsystemets roll.

    SvaraRadera
  2. Eva Pehrsson-Röösth29 april 2009 kl. 21:38

    Eva Pehrsson har muntligt framför töljande kommentar till gunnar (guni):

    Jag tycker att man känner frihet när man kommer till Verkstan. Där finns luft och rum för tankarna. Bra plats att vara på när man har demokraticirekel, väldigt utmärkt plats faktiskt. Nybyggaranda, lite revolutionsanda, plats för innovativt tänkande, mötesplats för fritänkande människor. Jag är inte bara religiös, är annat också. Man känner sig så levande där, som av en fläkt från Vilda Västern.

    SvaraRadera