lördag 25 april 2009

Forum för Demokrati

Valegården erbjuder
Forum för Demokrati

Ett öppet forum för mer eller mindre filosofiska diskussioner om demokrati har sedan november 2008 funnits vid Valegården, med godkännande från Föreningen Verkstan-rsmh, då vi haft en kamratcirkel gående där med regelbundna månadsmöten. Idéer och åsikter flödar. Vi har anledning att tro att fler inom rsmh-distriktet kan vara intresserade att delta. Kreativa ansatser är vad vi vill åstadkomma.

På dessa möten har vi sett att mycket olika synsätt blivit representerade. Några av oss har väldigt mycket akademiska studier bakom oss, så att vi faktiskt kan jämföra mötena med högre vetenskapliga seminarier. Ändå har det varit oerhört berikande att i princip alla som har funderingar kring detta ämne kunnat bidra till diskussionerna. Vi har ganska gemytliga träffar med fika vid kaminen i ateljén. Ingen lärobok använder vi för en sådan skulle lätt kunna begränsa kreativiteten.

Då demokrati integreras med ekonomisk verksamhet ges förutsättningar för sundare ekonomiska beteenden. Rsmh-föreningarna är exempel på detta, i och med att de haft förmåga att förvalta resurser väl under förhållanden med stora brister runt om kring. Demokrati kan fungera på mikronivå också, t.ex användas som verktyg för rehabilitering.

Demokrati kan förväntas leda till att verksamheter värderas utifrån deras ur samhällelig synvinkel rätta värde. Demokrati ger därför löfte om att vara det verktyg som gör det möjligt att förmå ekonomiska system att fungera på önskvärt sätt.

Att utan diktatur garantera samhälleligt inflytande över utvecklingen, t.ex för att begränsa miljöskadlig verksamhet, att ge resurser åt marginaliserade grupper, skapa rättvisa fördelningssystem, samtidigt skapa bästa förutsättningar för innovativa idéer att växa fram och bli förverkligade. Detta är också exempel på vad som kan bli resultatet av väl fungerande demokratiskt system.

Det finns en väldig kraft i vår verksamhet därför att vi enskilt upplever hur samhällets resurser systematiskt skevt fördelas.

Denna verksamhet har ännu inga ekonomiska bidrag (annat än som ledsagararvoden). Vi tycker att sådan här positiv verksamhet ska inte grovt missunnas. Hittills har vi haft totalt 44 besökare på våra 6 träffar.

Nästa möte är planerat till torsdag 28 maj kl 14-16:30
Adress till Valegården: Alsikegatan 6, 752 23 Uppsala, Tel 018-13 03 90
Hemsida: www.verkstanrsmh.com
Blogg: www.demokratiutangranser.blogspot.com

1 kommentar:

  1. Jag tycker att det är fantastiskt att vi kan använda ateljén på Föreningen Verkstan/Valegården för våra möten och att flera medlemmar gör aktiva insatser för att vi ska ha det möblerat, varmt och mysigt med fika.

    Det är en bra start. Vi har resurser att driva den här spännande verksamheten vidare, så länge det finns medlemmar som aktivt forskar kring demokratfrågor i sina egna liv.

    Demokrati kan vara en livstanke, men Evas inspirerande ord.

    SvaraRadera