onsdag 29 april 2009

Böcker: Morgondagens Demokrati, D. i 3e Världen

Vid senaste mötet diskuterade vi lite två böcker som Eva Pehrsson haft med sig från biblioteket:

Morgondagens Demokrati, av Mattias Hartmann coh Felix Nolte (Uppsala 2002, Konsultförlaget, Uppsala Publishing House, Box 2070, 750 02 Uppsala, 018-555080, 143 sidor,
http://www.uppsala-publishing.se/layout/detail.php?id=101, ISBN 91-7005-219-0) har Eva sedan dess sträckläst och tyckt vara jätteintressant. Den är avsedd som studiecirkelhandbok, och ger från statsvetarperspektiv en personligt visionär bild av hur framtidens demokratiska system kan tänkas bli, vari éDemokrati förväntas bli alltmer framträdande inslag.

Vi ville dock helst vara fria från sådan bundenhet som en lärobok skulle innebära. Eniga var vi om att det skulle vara intressant att bjuda författarna att komma och berätta om sin bok.

Den andra boken som Eva kom med bar rubriken Demokratiseringen i tredje världen. 1998. Göran Hydén. 319 sidor. Studentlitteratur, ISBN 91-44-00668-3.

Kanske skulle passa som inramning till en mer ingående studie av Tanzaniaprojektet som folket från Studiefrämjandet vill introducera oss till.

måndag 27 april 2009

Varför vid Valegården ?

Det har ibland förslagits att våra möten skulle hållas på andra ställen än vid just Valegården, t.ex vid ABF, vid "miljöpuben" på hotell Upplandia, vid någon kyrka, Club ST, träffpunkt Portalen, Cemus, hemma, i en hyresgästlokal, etc. Denna diskussion vill vi hålla levande genom att skriva detta inlägg och därmed ge möjlighet för att skriva kommentarer till detta.

Föreningen Verkstan-rsmh som äger och förvaltar ägorna på Valegården har en tradition bakåt av att erbjuda plats för diverse fria initiativ och fritt tänkande. "Verkstan" är en medlemsorganisation i Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, men är inte bara det: Föreningen Verkstan fanns innan den blev medlemsorganisation i något större Riksförbund. Grundkänslan är en vilja att vara kreativ och skapa något nytt. Miljömedvetenhet, hälsa och socialt engagemang, liksom även kulturell och innovativ verksamhet är kännetecknande.

Tidigare hyste föreningen t.ex en bod, Jordnära, för närpoducerad ekologiskt odlad hälsokost.

Det finns även tidigare bidrag till demokratidebatten, som resulterat t.ex i en bok: "Överens".

Några av oss som drar igång diskussionscirkeln och bloggen "Demokrati utan Gränser" har satsat mycket av våra liv på att göra Valegården med föreningen Verkstan till en intressant nydanande mötesplats.

Valegården erbjuder faktiskt en engagerande miljö, som kan ge lite annorlunda möjligheter. Här kan alla typer av människor blandas, och vars och ens förmåga får frihet att utveckla sig.

Vid varje mötesplats verkar finnas något slags förväntat, typiskt perspektiv. De kan märkas om man reflekterar en aning för varje föreslaget alternativ, t.ex bland de i listan ovan.

Vi vill pröva nya tankar om demokrati. Genom att välja rsmh-miljön som laboratorium för detta får vi tillfälle att se ett ganska stort spektrum av varierande bemötande som dessa mycket skiftande personligheter kan ha.

lördag 25 april 2009

Forum för Demokrati

Valegården erbjuder
Forum för Demokrati

Ett öppet forum för mer eller mindre filosofiska diskussioner om demokrati har sedan november 2008 funnits vid Valegården, med godkännande från Föreningen Verkstan-rsmh, då vi haft en kamratcirkel gående där med regelbundna månadsmöten. Idéer och åsikter flödar. Vi har anledning att tro att fler inom rsmh-distriktet kan vara intresserade att delta. Kreativa ansatser är vad vi vill åstadkomma.

På dessa möten har vi sett att mycket olika synsätt blivit representerade. Några av oss har väldigt mycket akademiska studier bakom oss, så att vi faktiskt kan jämföra mötena med högre vetenskapliga seminarier. Ändå har det varit oerhört berikande att i princip alla som har funderingar kring detta ämne kunnat bidra till diskussionerna. Vi har ganska gemytliga träffar med fika vid kaminen i ateljén. Ingen lärobok använder vi för en sådan skulle lätt kunna begränsa kreativiteten.

Då demokrati integreras med ekonomisk verksamhet ges förutsättningar för sundare ekonomiska beteenden. Rsmh-föreningarna är exempel på detta, i och med att de haft förmåga att förvalta resurser väl under förhållanden med stora brister runt om kring. Demokrati kan fungera på mikronivå också, t.ex användas som verktyg för rehabilitering.

Demokrati kan förväntas leda till att verksamheter värderas utifrån deras ur samhällelig synvinkel rätta värde. Demokrati ger därför löfte om att vara det verktyg som gör det möjligt att förmå ekonomiska system att fungera på önskvärt sätt.

Att utan diktatur garantera samhälleligt inflytande över utvecklingen, t.ex för att begränsa miljöskadlig verksamhet, att ge resurser åt marginaliserade grupper, skapa rättvisa fördelningssystem, samtidigt skapa bästa förutsättningar för innovativa idéer att växa fram och bli förverkligade. Detta är också exempel på vad som kan bli resultatet av väl fungerande demokratiskt system.

Det finns en väldig kraft i vår verksamhet därför att vi enskilt upplever hur samhällets resurser systematiskt skevt fördelas.

Denna verksamhet har ännu inga ekonomiska bidrag (annat än som ledsagararvoden). Vi tycker att sådan här positiv verksamhet ska inte grovt missunnas. Hittills har vi haft totalt 44 besökare på våra 6 träffar.

Nästa möte är planerat till torsdag 28 maj kl 14-16:30
Adress till Valegården: Alsikegatan 6, 752 23 Uppsala, Tel 018-13 03 90
Hemsida: www.verkstanrsmh.com
Blogg: www.demokratiutangranser.blogspot.com

Maj- mötet: torsdag 28 maj kl 14-16:30 på Valegården


Hej alla. Månaderna går snabbt, och vi kommer snart att ha
tid för nästa möte: Torsdagen den 28 maj kl 14-16:30
Plats: i ateljén, alt caféet, på Valegården
(hos Föreningen Verkstan-rsmh),
Alsikegatan 6, 753 23 Uppsala, 018-13 03 90.
Ta gärna med 20 kr för fikat
Observera att Verkstan har numera en väldigt flashig och fin
hemsida på adress
http://www.verkstanrsmh.com/
som också har länk till denna blogg, via fliken studiecirklar.

NVC utgjorde intressant kontrast ...

Kontakten med NVC-gruppen (Non-Violent Communication) gav intressant kontrast till våra möten. Att döma av material som vi fått och kontakter som vi nu haft så har de ett totalt genomarbetat koncept. De ger intryck av att allt är strukturerat. Ingen av dessa kom slutligen till mötet, vilket vi djupt beklagar. Det verkar som att det var specifika krav på struktur som gjorde det omöjligt för dem att komma.

I kontrast till det så är våra möten tämligen fria och inte alltför strikt planerade, - för att främja kreativa diskussioner. Vi har alltid med oss brännande ämnen att diskutera, men sedan blir det upp till deltagarna vad de väljer att hålla mötet kring. Vid sista mötet noterades att dessa möten är precis lika vissa högre vetenskapliga seminarier som hållit på i tio års tid. Ett enskilt möte kan i sig verka tramsigt men över åren visar de sig ha jättestort värde.

Kanske ska man se dessa diametralt olika förhållningssätt som lösningar på olika problem, och därmed lämpliga för olika situationer. I så fall vore det väl lämpligt att studera båda alternativen för att kunna välja förhållningssätt efter situation.

Jag vill nu inte ge mig på att direkt vidareutveckla dessa tankegångar, utan ber berörda att kommentera detta inlägg för vidare diskussion.

lördag 18 april 2009

April-mötet var: tordag 23 april 14-16:30 på Valegården

Hej alla. Månaderna går snabbt, och vi har nyss haft
tid för ett möte: Torsdagen den 23 april kl 14-16:30
Plats: i ateljén, alt caféet, på Valegården
(hos Föreningen Verkstan-rsmh),
Alsikegatan 6, 753 23 Uppsala, 018-13 03 90.
Observera att Verkstan har numera en väldigt flashig och fin
hemsida på adress
som också har länk till denna blogg, via fliken studiecirklar.

* * *

Vi väntade att få besök av handläggare från Studiefrämjandet: Håkan Wester och Seynab Haji. Då vi skulle få tillfälle att diskutera vår verksamhet och hur vi kan få resurser till den. Seynab vill gärna berätta för oss erfarenheter av demokratisering i Tanzania med svenskt bistånd, men behöver för det en hel eftermiddag så vi vill planera det till den 28 maj då vi bokat in nästföljande möte för demokratiutangranser.

Jag tänkte också berätta för er om de kontakter jag haft nyligen med Cemus (Centrum för Miljö- och Utvecklingsstudier) och med Snf (Svenska Naturskyddsföreningen), om försök att få dem som ryggstöd. Utrikespolitiska Föreningen (Uf) vid Uppsala universitet är också tänkbar, tycker jag, som sådan samarbetsorganisation.

Jag föreställer mig att det är lättare att få resurser till en verksamhet då den ingår i ett större och väl etablerat nätverk. Det leder säkert även till mera kontakter utåt.

Vid Cemus blev det klart att för att öppna dörrar i den akademiska världen bör vi snarast göra några högkvalitativa vetenskapliga publikationer. Jag är övertygad om att vi har kompetens för detta, alternativt kan attrahera sådan. Därför kommer jag vid mötet att ivrigt ta upp denna tanke för diskussion.
Men vad jag förstår så är många deltagare nöjda med att bara komma och diskutera och lära. Vi bör alltså försöka att jämka samman dessa olika viljor.
Kommentera gärna möten som ni har varit på ..

onsdag 15 april 2009

Vi formar 2000-talets politiska tänkande!

När jag pratar med folk jag känner inser jag att våra tankar i studiegruppen är intressanta för många. Det är viktigt att fortsätta fundera kring omröstningsformer som ger demokratiska tankar en ny innebörd. Alla partier tycks vara kvar i ett föråldrat tänkande som hör samman med idéer och konflikter i 1800-talets industrialisering Men idag lever vi under helt nya villkor. Den globala nätverksekonomin ger nya möjligheter att hantera överlevnadsfrågor genom småskalig och ekologiskt anpassad teknologi. Därför behöver vi nya ekonomiska och politiska systemlösningar. Idag gynnar det politiska systemet extrempartier och ekonomiskt gynnade lobbyorganisationer. Det är inte konstigt att politiken tenderar att hålla kvar infrastrukturlösningar som formats i ett passerat årtusende.

Demokratins och ekonomins grunder är väsentliga framtidsfrågor. Att tänka igenom olika alternativ och fundera kring konsekvenser är ett sätt att skapa ett språk för framtidens mänskliga behov.

En sak som fick mig att tänka till var när programmet PLUS tog upp beskattningsplaner av vindkraftverk, vilka verkar vara designade så att de ger gammaldags storföretag stöd på mindre producenters intelligenta initiativ. Vindkraftproducenter skulle få betala en skatt på mellanskillnaden mellan produktionspris och marknadspris på elektricitet. En sorts koldioxidskatteutjämning riktad mot lösningen och småskaligheten.

Jag tror att småskalig elproduktion är den framtida lösning som kommer att göra kärnkraften obsolet inom några årtionden Om vi kan producera hushållsel i värmepannan, så kommer elmarknaden helt att förändras. All uppvärmningsel kan ersättas av elproducerande enheter som ger ett elnät baserat på ett otal små generatorer som levererar husvärme samtidigt. Småskaligt tryggt och billigt för konsumenterna. Elkostnaderna beräknas kunna halveras med nyutvecklade modeller av elgeneratorpannan. Se Ny Teknik: Hembränd el från värmepannan