Igår, onsdagen den 14 oktober, firades Världsbutiken Globalens 25-årsjubileum med en föreläsning om Rättvis handelrörelsens utveckling och framtid. Föreläsare var Bertil Högberg, folkbildare och lärare på Röda Korsets folkhögskola. Föreläsningen hölls i Ekmansalen vid Uppsala Stadsbibliotek.
På frågestunden efter föreläsningen frågade jag om han trodde att differentierad moms skulle vara bra. Han visade sig vara ganska skeptisk till denna idé.
För det första så säljer de mycket mat, som ju bara har 12 % moms. Normalt har vi annars 25 % moms i Sverige. Man skulle alltså kunna förvänta mer effekt på försäljningen av övriga varor, mest hantverk, om de varorna fick differentierad moms.
Differentierad moms har faktiskt diskuterats inom EU, sade han, men verkade inte realistiskt att införa. De hade tydligen därefter förträngt dessa tankar för jag fick verkligen fråga om och om igen för att få veta mera om varför de inte såg på differentierad moms som ett viktigt styrinstrument.
Man hade funnit att det fanns problem med att juridiskt definiera Rättvisemärkt, eller Fair Trade som vi nog kommer att kalla det i Sverige också. Detta verkar alltså vara det tyngsta skälet för att inte gå vidare med att utveckla och förverkliga denna möjlighet.
Den idé som vi kan föra fram: att differentiera moms på något speciellt demokratiskt vis, är förmodligen inte ens påtänkt.
I stället höll föreläsaren fram andra sätt att öka försäljningen och dess ekonomiska och politiska konsekvenser ur rättviseperspektiv. Fast mitt intryck är att de bygger på engagemang och på att det finns en organisation som tar vara på det engagemanget. Man förlitar sig på att det finns människor som är villiga att betala mer, ganska mycket mer. Vad garanterar att sådant är uthålligt? Det handlar om några hundratal butiker i varje land i Europa, total omsättning är 2.4 Mdr kronor och kraftigt växande.
Han menade också att om bara volymen ökar tillräckligt och kommer över vissa tröskelnivåer så kan handeln komma att fungera mycket smidigare med lägre försäljningspriser som följd. Bästa exemplet var Rättvisemärkta bananer som i Schweiz har 56 % av marknaden. - Men lite styrning med hjälp av momsen borde väl kunna underlätta för att lyfta handeln till sådana nivåer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaDiskussionen om momsdifferentiering är intressant, men också här behöver jag tid att fundera, min spontana tanke är att det krävs för många beslut i klassningsfrågor, som inte låter sig automatiseras.
SvaraRaderaMen om man kunde rösta genom att placera varorna i en viss ordning på kundbandet skulle det kanske gå att få ut omröstningsresultat. Säg att jag handlar för hundra kronor och ska betala 20 kr i moms. Dessa fördelas så att de varaor jag lägger först på bandet får 30% påslag medan de som läggs sist får 10%. Då skulle mina prioriteringar om skattesatser komma till uttryck varje gång jag handlar flera varor på samma gång. Finns en konsensus så kan den påverka skattesatserna globalt.
Detta förslag som kwn nyligen framförde i föregående komentar om automatisk röstning, eller kanske rangordning, genom att lägga varorna man köper i en ordning vid kassan som motsvarar ens egen värderingsordning tycker jag är mycket intressant. Det är helt i linje med hur jag tänker att man bör kunna ge möjlighet att ta till vara sådana grundade vardagsomdömen i varje nästan trivial vardaglig situation. Det kan nog göra sådant handlande mycket mera medvetet och intressant också.
SvaraRaderaTack Kurt för ditt inlägg.