Den 18 juli träffades några av oss hemma hos Eva Killander. Hon hade synpunkter på vad vi skulle syssla med på demokrati-diskussions-mötena.
Framför allt ville hon av djupt personliga skäl lära sig mer om hur man kan fördjupa sitt demokratiska förhållningssätt till människorna omkring sig. Hon ville gärna starta dessa funderingar med att studera den föreslagna kursboken (Morgondagens demokrati, se inlägget om denna: under litteratur). Annars var hon väldigt nöjd med att vi kan ha teman för varje möte osv.
M.a.o hade vi faktiskt ett litet informellt metamöte (guni).
Eva, som i början på 90-talet startade vegetarisk restaurang, bjöd på jättegod spenatpaj. Vi var fyra stycken närvarande och när jag gick därifrån fick jag ta med resterna av pajen hem. På vägen tittade jag emellertid in på Valegården och fann ett hungrigt gäng där som undrade varför inte de fått vara med på festen(!). De församlade i trädgården vid Valegården menade att de därför hade en metafest (cecvik).
Då berättade jag att jag fått med mig pajen som blivit över och därför kunde bjuda dem på den. Den visade sig räcka till alla sju närvarande personerna, inklusive mig själv. Tack, Eva.
Diskussionen som följde blev en riktig metadiskussion med inslag av både metapoesi (Cecilia) och metafysik (Thorbjörn).
Nu måste nog klargöras att ursprunget, fröet, för denna skenande språkutveckling gavs av psykologen Agneta Zetterwall vid kurs i konflikthantering den 31 maj på Valegården. Hon lärde ut att man i vanligt samtal bör se till att moment av diskussion om diskussionen, dvs metadiskussion, finns med. Det visade sig vara en användbar tankemodell.
Eva gillar möten i smågrupper. Det beror delvis på att hennes sjukdom (cancer) gör henne svag, men beror nog också av att hon känner sig tryggare där och har lättare för att aktivt delta i sådana. Det känner vi nog alla igen.
För att stärka inslaget om demokratiska förhållningssätt i mellanmänskliga relationer skulle det kunna vara aktuellt att be Agneta Zetterwall komma tillbaka till oss. Men det har också föreslagits att denna diskussion kan fördjupas av Mats Söderlind. Frågan är öppen
Jerzy, som jag talade med senare samma dag, var av en annan mening: han tyckte att demokratidiskussioner bör koncentreras kring demokratibegreppets traditionella fokus på varifrån makten emmanerar i samhället.
Vare sig vi väljer den ena eller den andra eller båda sidorna som fokus så bör vi i alla fall kunna fundera lite över skillnader och likheter som perspektiven medför.
Cecilia har valt att bidra med sina tankar till bloggen. Där kommer snart en massa material, förmodligen under ny flik: debatt.
Vi har mycket att se fram emot.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar