lördag 14 juli 2012

två dimensioner av demokrati



Jag ville ha reda på lite om Paolo Freires arbete och vad det betyder för demokrati. Jag googlade "freire demokrati". Hittade den här sidan.
" Genom frigörande pedagogik kan individen vinna medvetenhet. En medvetenhet som leder till kritisk reflektion och handling."
"Hans grundtes var att all utbildning ska leda till demokrati. – Hela mitt liv har jag arbetat utifrån Freires tankar i boken »Pedagogik för förtryckta», berättar Gunilla." 
http://5educators.wordpress.com/paulo-friere/


SVTplay visar en film om  Maria Montessori som handlar om hennes tidiga arbete med barn från italienska dårhus. Hon tog dem ut ur förvaringen och gav dem mänskligt bemötande och möjlighet att lära sig läsa och skriva.  De utvecklades snabbare än normala barn. Så långt filemen. Men senare fick Montessori möjlighet att skapa Casa dei bambini i problematiska bostadsområden där barnen visade samma förmåga att lära sig läsa och skriva. De anpassade och demokratiska arbetssättten i Montessoris skolor medförde att hela samhället påverkades.
http://www.svtplay.se/video/170339/del-1
"Maria Montessori nominerades tre gånger till Nobels fredspris för sina tankar om hur man uppmuntrar demokratiskt tänkande genom att visa barn respekt och ödmjukhet."
http://www.montessoriforskolanparlan.se/montessori.html

Komplettera gärna detta med Wikipedias artikel om demokrati
http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati

Det finns två grundläggande dimensioner av demokrati. Det handlar om en styrelseform för stater och det handlar om att alla människor ska vara delaktiga i styrningen av staten på ett rättvist och genomskinligt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar