torsdag 24 juni 2010

Ett kemisk Gulag

Jag försöker mynta beteckningen "kemiskt Gulag" som ett medel i kampen för oberoende organisationers rätt att arbeta med läkemedelsfrågor. Det är min uppfattning att definitonen är träffande och lyfter fram livsviktiga frågor som behöver bearbetas. Jag vet att det är en tillspetsad formulering, men jag undrar vad ni tycker.

Ett liv med beroende av en medicin som gör livet outhärdligt är ett liv i tortyr.
När detta inte erkänns av omgivningen blir social isolering en ytterligare bestraffning. Detta kallar jag för ett kemiskt Gulag.

Politiker försöker idag strypa RFHLs läkemedelsverksamhet i Uppsala.



Jag är en av många i Sverige som på eget bevåg tagit steget att trappa ned och sluta använda en medicin, eftersom den gjorde livet outhärdligt. Det var 1986 som jag trots varningar och hot från läkare och sjukvårdspersonal valde att ta risken att sluta med medicineringen för att se om jag inte egentligen skulle kunna leva ett värdigt liv. Jag är idag en av många friska ansvarstagande människor som återerövrat ett liv i oberoende med vanliga arbeten, med familjer, vänner och ett socialt liv, när väl vi tagit oss igenom den svåra tiden av abstinens och social stigmatisering.

Det är bland annat erfarenheter som dessa som patientorganisationer som RSMH och RFHL förvaltar. Människor som blivit svikna och hotade av okunniga människor i vårdapparaten kan få tillgång till kunskap, förståelse och erfarenhet som gör det möjligt att se en ljusning i den kemiska mardrömmen av biverkningar och beroende. Våra erfarenheter vittnar om att det finns en väg tillbaka. Det är mycket märkligt att landstingspolitiker som Anna Karin Klomp och Ismael Kamil kan motivera sin kampanj mot RFHL. Det är som om Folkpartiet och Kristdemokraterna skulle sluta upp bakom en tortyr- och isoleringspolitik som liknar ett kemisk Gulag. I Sverige 2010.
Debatten om RFHLs finansiering:

http://www.uppsalanyatidning.se/debatt/rfhl-kan-inte-vila-pa-en-person-935332.aspx
http://www.unt.se/debatt/kor-inte-over-rfhl---igen-927735-default.aspx
http://www.unt.se/debatt/overkorda-av-klomp-och-kamil-967373.aspx
--

fredag 21 maj 2010

nästa möte 27:e maj

Alla är välkomna till DuG-mötet på torsdag d 27 maj kl 15-17. Jerzy planerar det. Vi har även en film att visa om hur illa samhället fungerar ur ett globalt perspektiv.En fråga som diskuterades häromdan var vad det betyder att merparten av kostnaden för kommersiell programvara kan utgöras till 95 % av marknadsföring.

lördag 8 maj 2010

Nästa möte 13 maj

Vi ses igen den 13:e maj på Valegården kl 15-17:30,
nu på torsdag alltså (Kristi Himmelsfärdsdag)

Jerzy förbereder för diskussion om populism och presenterar bl.a en bok på ämnet

Vi har även förslag om en film att se

måndag 5 april 2010

Nästa DuGmöte 22 apr 15-17:30

Hej på er alla. Nästa Demokraticirkelmöte blir


den 22 april kl 15-17:30 på Valegården, Alsikeg 6.

Hoppas att vårsolen då lyser upp våra sinnen så att mötet blir lysande ur flera aspekter.

Sist visade jag bilder och film från en konferens jag varit på om Contested Civil Society and Democracy.

Sedan blev det hetsig diskussion men om vad minns jag inte.

Kurt har skrivit ett inlägg på bloggen: http://www.demokratiutangranser.blogspot.com/. Det handlar om Staten 'och' det civila samhället 'och' företagen.

Men kolla även http://thehugosproject.wordpress.com/.

Båda dessa ger en massa brännande ämnen att diskutera.

Vi funderar också på att någon gång visa Al Gores film, en obehaglig sanning.

Och så har jag föreslagit för Föreningen Verkstans styrelse att vi och föreningen ska arrangera en klimatkonferens i avsikt att rättvist belysa de olika positionerna i debatten.

fredag 26 mars 2010

Offentligt och Privat. i det civila samhället

Demokratin och det civila samhället var utgångspunkten men vi hamnade i en konflikt runt begreppen Offentligt och Privat. Min slutsats är att begreppsparet är intressant. Jag tror inte att det är konstruerat för att dölja sammanhang, utan att det handlar om en genuin spänning som motiverar och påverkar många människor. Kanske är det begrepp som odlas av den traditionella vänstern, men jag tycker att de gamla distinktionerna mellan vänster och höger har förlorat sin aktualitet. Offentlighetsprincipen är ju inget som skapats under 1800-talet. Det var Gustav Vasas regering som införde den. Idag går debatten vidare och handlar om allmänningarna. Det kan handla om genetiska pooler, projekt för Öppen källkod, Creative Commons på webben osv. Detta är inte syndikalistiska eller anarkistiska projekt utan saker som diskuteras på högskolor och i EU-administrationens sammanhang. Det handlar till exempel om rätten till ett gemensamt kulturarv och möjligheterna att göra det tillgängligt för alla medborgare.

Vad är staten? Hur skiljer vi på staten och det civila samhället? Svaret är enkelt om vi ser staten som en organisation för undantagstillstånd. Om staten står över, skyddar och bevakar det civila samhället så kan inte samma regler gälla staten som det civila samhället. Staten har våldsmonopol och tillhandahåller krigsmakt, polis och fängelser. Demokrati innebär att det civila samhället har möjligheter att påverka statens ingripande i samhällslivet. Folket bestämmer genom demokratiska institiutioner när undantagsregler ska tillämpas. Ska landet gå i krig mot ett annat land? Ska medborgarnas fri- och rättigheter begränsas, utvidgas, eller skyddas? Med ett sådant synsätt blir statlig verksamhet utanför dessa områden anomalier. Systembolaget, apoteket, järnvägarna, skolan, kulturarvet och andra sektorer bör förvaltas av det civila samhället och inte av staten. Statens våldsmakt ska inte tränga in på medborgarnas privata område.

Men om staten är en väsentlig del av det civila samhället hur skiljer vi på det civila samhällets behov och den privata företagsamhetens? Ett synsätt på staten placerar infrastrukturen i centrum av statens verksamhet och utövandet av våldsmakt förflyttas till undantagstillstånd i förhållande till organisationer eller individer. Demokratiska behov ställer krav på statlig verksamhet. Den ska var offentlig, alltså i princip öppen för medborgares granskning och bör kunna påverkas genom den demokratiska processen. Till undantagen hör de sektorer som är känsliga för rikets säkerhet. De är kopplade till statens förmåga att utöva makt för att försvara sig. Staten skyddar företagsamhet genom att tillhandahålla infrastruktur, ställa krav och ge rättigheter. En del av de verksamheter som utgör ett samhälles infrastruktur kan även drivas i form av privat företagsamhet. Att finna en balans mellan privat och offentlig sektor är en grundfråga för demokratin med detta synsätt. Om väsentliga delar av ett samhälles infrastruktur drivs som privata företag, så går medborgarinflytandet förlorat. Man kan säga att marknadmekanismerna ger medborgarna bättre möjligheter att påverka, men det är inte självklart. Stora företag kan fungera som stater i staten, eller rent av ta kontroll över staten genom att köpa eller utöva påtryckningar på dem som verkar i politik och förvaltning. Det är ett komplext samspel där den offentliga sektorn behöver ett visst spelrum för att vi ska kunna tala om demokrati. I krig sätts demokratin ur spel. I den privata sektorn sätts påverkas spelreglerna av den politiska demokratins behov, men andra krafter kan dominera som går stick i stäv med demokratiska förväntningar om medborgares fri- och rättigheter och deras möjligheter att påverka.

Min hypotes är att en grundläggande konflikt i dagens politik finns mellan demokratins behov av en offentlig sektor kontra å ena sidan sociala undantagstillstånd och å den andra privata företagares rättigheter som båda kan innebära krav på lydnad utan ifrågasättande, insyn, eller medbestämmande.

lördag 27 februari 2010

Nästa DuG-möte 4 mars kl 15-18 på Valegården

Hej igen. Nu har mötesverksamheten tagit ny fart i och med att Jerzy tills vidare leder den återupplivade studiecirkeln. Vi fortsätter i regi av Studiefrämjandet och har möten kl 15-18 vissa torsdagar, nu närmast den 4 mars, på den vanliga platsen.

Vi har börjat med filosofiska överväganden om vad vi kan respektive bör göra åt de förväntade antropogena klimatförändringarna. Till hjälp för diskussionen har vi en bok*: 'Tillsammans', skriven av en av Jerzy´s kollegor. Det är ju verkligen viktigt ämne som kräver resultat.

Jerzy vill gärna vinkla den fortsatta aktiviteten åt diskussioner om problemet att upprätthålla fungerande demokrati då den dras alltmera åt populistiska sätt att fungera.

Vi har alla lite olika betoning på våra intressen, vilket borgar för spännande och livliga diskussioner.

Välkomna, alltså, allesammans, till dessa möten.

* Folke Tersman. 2009. Tillsammans. 207 sidor. Bokförlaget Bonnier Existens, www.bonnierexistens.se, ISBN 978-91-7427-005-1